Cum să îți planifici o vacanță în Bhutan

Bhutan, cunoscut și sub numele de „Țara Dragonului de Tunet”, este o destinație unică și fascinantă, situată în inima munților Himalaya. Cunoscut pentru peisajele sale spectaculoase, cultura sa bogată și angajamentul său față de fericirea națională brută, Bhutan oferă o experiență de călătorie inegalabilă. Planificarea unei vacanțe în această țară misterioasă necesită o atenție deosebită la detalii, deoarece Bhutan are reguli stricte pentru turism pentru a proteja cultura și mediul său. Iată un ghid detaliat pentru a te ajuta să-ți planifici vacanța în Bhutan.

Obținerea vizei și a permiselor de călătorie

Pentru a călători în Bhutan, toți turiștii, cu excepția celor din India, Bangladesh și Maldive, au nevoie de o viză. Procesul de obținere a vizei este gestionat exclusiv prin intermediul unui operator turistic autorizat de guvernul bhutanez. Acest operator va gestiona toate formalitățile necesare și va asigura călătoria ta este conformă cu regulile locale.

Pașii pentru obținerea vizei

 1. Contactarea unui operator turistic autorizat: Alege un operator turistic din lista furnizată de Consiliul de Turism din Bhutan. Operatorul se va ocupa de toate detaliile călătoriei tale, inclusiv itinerariul, cazarea și transportul.
 2. Plata taxei turistice zilnice: Bhutan percepe o taxă turistică zilnică obligatorie, care acoperă cazarea, masa, ghidul turistic și transportul intern. Această taxă variază între 200 și 250 USD pe zi, în funcție de sezon.
 3. Trimiterea documentelor necesare: Trimite operatorului turistic copii ale pașaportului și formularul de cerere de viză completat. Operatorul va trimite documentele tale către Consiliul de Turism din Bhutan pentru procesare.
 4. Primirea confirmării vizei: Odată aprobată, viza ta va fi eliberată la sosirea în Bhutan, dar vei primi o scrisoare de confirmare pe care trebuie să o prezinți la îmbarcarea în avion.

Planificarea itinerariului

Bhutan oferă o gamă largă de atracții turistice, de la mănăstiri și fortărețe impresionante la trasee montane și festivaluri tradiționale. Iată câteva dintre cele mai importante locuri de vizitat și activități de făcut în Bhutan:

Thimphu

Capitala Bhutanului, Thimphu, este un amestec fascinant de tradiție și modernitate. Aici poți vizita:

 • Tashichho Dzong: O impresionantă fortăreață și mănăstire care găzduiește birourile regale și administrative.
 • Buddha Dordenma: O statuie gigantică de Buddha, situată pe un deal cu vedere panoramică asupra orașului.
 • Memorial Chorten: Un monument dedicat celui de-al treilea rege al Bhutanului, unde localnicii vin să se roage și să mediteze.

Paro

Paro este poarta de intrare în Bhutan și găzduiește singurul aeroport internațional al țării. Atracțiile principale includ:

 • Taktsang Monastery (Tiger’s Nest): Unul dintre cele mai iconice locuri din Bhutan, această mănăstire spectaculoasă este construită pe o stâncă abruptă și oferă priveliști impresionante.
 • Paro Dzong: O fortăreață masivă care adăpostește mănăstirea și birourile administrative locale.
 • Muzeul Național al Bhutanului: Situat într-un vechi turn de veghe, muzeul oferă o privire detaliată asupra istoriei și culturii Bhutanului.

Punakha

Fosta capitală a Bhutanului, Punakha, este cunoscută pentru peisajele sale pitorești și pentru rolul său istoric important. Puncte de interes includ:

 • Punakha Dzong: Considerată cea mai frumoasă fortăreață din Bhutan, situată la confluența râurilor Pho Chhu și Mo Chhu.
 • Mănăstirea Chimi Lhakhang: Cunoscuta și sub numele de Templul Fertilității, această mănăstire este un loc de pelerinaj pentru cuplurile care doresc să aibă copii.

Bumthang

Bumthang este inima spirituală a Bhutanului și găzduiește numeroase mănăstiri și temple sacre. Printre atracțiile de aici se numără:

 • Jakar Dzong: O fortăreață impunătoare cu o istorie fascinantă.
 • Kurje Lhakhang: Un complex de temple unde se crede că Guru Rinpoche a lăsat amprentele corpului său într-o stâncă.
 • Festivalurile locale: Bumthang este cunoscut pentru festivalurile sale colorate, cum ar fi Jambay Lhakhang Drup și Tamshing Phala Choepa.

Activități și experiențe de neratat

Bhutan oferă o gamă variată de activități care îți permit să explorezi cultura și natura unică a acestei țări. Iată câteva experiențe pe care nu ar trebui să le ratezi:

Drumeții

Drumețiile în Bhutan oferă peisaje uimitoare și oportunități de a explora sate tradiționale și mănăstiri izolate. Unele dintre cele mai populare trasee includ:

 • Drumul lui Druk: O drumeție de 6 zile care leagă Paro de Thimphu, trecând prin sate pitorești și peisaje montane spectaculoase.
 • Traseul Jomolhari: Un traseu dificil care te duce la poalele muntelui Jomolhari, oferind priveliști impresionante ale vârfurilor înzăpezite și ale ghețarilor.

Festivaluri tradiționale

Festivalurile din Bhutan, cunoscute sub numele de „tshechus”, sunt evenimente vibrante care includ dansuri tradiționale, ritualuri religioase și sărbători comunitare. Printre cele mai importante festivaluri se numără:

 • Paro Tshechu: Un festival anual care are loc în martie sau aprilie și include dansuri cu măști, procesiuni religioase și rugăciuni.
 • Thimphu Tshechu: Un alt festival major, care are loc în septembrie sau octombrie, atrăgând mii de localnici și turiști.

Experiențe culinare

Bucătăria bhutaneză este delicioasă și distinctivă, cu preparate care includ orez roșu, legume proaspete și condimente picante. Câteva mâncăruri tradiționale pe care trebuie să le încerci sunt:

 • Ema Datshi: Mâncarea națională a Bhutanului, un fel de mâncare picantă făcută din ardei iuți și brânză.
 • Phaksha Paa: Fel de mâncare din carne de porc gătită cu ridichi și ardei iuți.
 • Jasha Maru: Un fel de mâncare din pui tocat, gătit cu roșii, ceapă și condimente.

Meditație și retrageri spirituale

Bhutan este un loc ideal pentru retrageri spirituale și meditație, oferind numeroase mănăstiri și centre de retragere. Poți participa la sesiuni de meditație ghidate și la cursuri de yoga pentru a te reconecta cu tine însuți și pentru a experimenta liniștea interioară.

Sfaturi practice

Moneda și plățile

Moneda oficială a Bhutanului este ngultrum-ul bhutanez (BTN), care are o valoare egală cu rupia indiană (INR). În majoritatea hotelurilor și magazinelor din orașele mari poți plăti cu carduri de credit, dar este recomandat să ai și numerar pentru cumpărăturile în zonele rurale.

Siguranță

Bhutan este o destinație sigură pentru turiști, cu o rată scăzută a criminalității. Totuși, este important să îți păstrezi bunurile personale în siguranță și să urmezi sfaturile ghidului tău turistic.

Sănătate

Asigură-te că ai toate vaccinările necesare înainte de a călători în Bhutan. Este recomandat să ai la tine un kit de prim ajutor și să bei apă îmbuteliată pentru a evita problemele digestive.

Respectarea culturii locale

Bhutan are o cultură profund religioasă și tradițională. Respectă obiceiurile și regulile locale, poartă haine modeste atunci când vizitezi temple și mănăstiri și cere permisiunea înainte de a face fotografii cu localnicii.

Planificarea unei vacanțe în Bhutan necesită atenție la detalii și respectarea regulilor locale, dar efortul merită din plin pentru a te bucura de o experiență unică și memorabilă.

About the Author: admin

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *